برای مراقبت از تجهیزات برقی از تابلو برق استفاده می شود. این تابلوها در انواع فشار ضعیف موجود هستند که از آن ها برای فضاهای نسبتا کوچک تر می توان استفاده کرد. این تابلوها از تجهیزات برقی نسبت به عوامل بیرونی محافظت می کنند. بهتر است قبل از خرید، بدانید که تابلو برق فشار ضعیف چیست؟ و به چه دردی می خورد.
کاربرد تابلو برق فشار ضعیف
به انواع تابلوهای برق فشار ضعیف که در صنعت استفاده می شوند و ولتاژ کمتر از 1000 ولت بهره مند هستند گفته می شود. تجهیزات مختلفی در داخل کابین این تابلوها به کار برده شده است که می توان به رله، کلیدها، سوئیچ و … اشاره کرد. که هر یک از آن ها از عملکرد مختص به خود بهره مند هستند.
از این تابلو با توجه به اهمیتی که دارد در انواع پروژه ها اعم از پالایشگاه ها، کارخانجات، پارک ها، شرکت ها، بیمارستان ها، ساختمان های بزرگ و .. می توان استفاده کرد. بدنه این تابلو بسیار مقاوم و محکم است و در اثر رطوبت، گرد و غبار و آلودگی باعث خراب شدن تجهیزات درون آن نمی شود.
اجزای مهم تابلو برق فشار ضعیف
همانطور که انواع تابلوهای برق دارای تجهیزات مهمی هستند، این نوع تابلو نیز از اجزای مهمی تشکیل شده است. از جمله مهمترین اجزای آن می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد که هر یک به نوبه خود در کارایی تابلو برق تاثیر زیادی دارند.
انواع فیوزها
از اجزای مهم آن می توان به فیوز اشاره کرد. چرا که در مواقعی که جریان برق بیش از اندازه باشد، جریان مدار را به صورت کامل قطع می کند. فیوزها رشته سیم هایی هستند که در صورت بروز اضافه بار ذوب شده و باعث قطعی جریان می شوند.
کلید اتوماتیک
این کلیدها نیز تقریبا شبیه به فیوز عمل می کنند. به این صورت که در شرایطی که بار اضافی ایجاد شود، جریان را قطع می کنند. کلیدهای اتوماتیک در اصل در مقایسه با فیوزها از حساسیت بیشتری بهره مند هستند که باعث شده قابل اعتماد تر باشند.کلیدهای اتوماتیک برخلاف کلید فیوز پس از قطع شدن مجددا می توان آن را وصل کرد و به مدار بازگرداند.درضمن کلیدهای اتوماتیک قابلیت تنظیم در حفاظت را نیزدارند.
کنتاکتور
از دیگر انواع اجزای این سیستم می توان به کنتاکتور اشاره کرد. این قطعه باعث قطع یا برقراری اتصال بین مدار از راه دور می شود و وظیفه اصلی آن قطع و وصل کردن از راه دور انواع وسایل برقی و دستگاه های تک فاز و سه فاز می باشد.
کلیدهای بی متال سه فاز و تک فاز
این کلیدها در زیر کنتاکتور نصب شده و به عنوان یک سیستم حفاظتی در برابر بارهای اضافی ولتاژ به کار برده می شوند. پس زمانی که موتور بیش از اندازه داغ شود، این کلید باعث قطع اتوماتیک موتور خواهد شد. می توانید آن را در جنس های مختلف تهیه کنید.
کلیدهایMPCB
این کلید از دو نوع مهم حفاظت در برابر بارهای اضافه و حفاظت در برابر خطاها تشکیل شده است. پس در هر تابلو از نقش پررنگی بهره مند می باشد. همچنین منبع الکتریسیته ایمنی برای انواع موتور را فراهم می کند.در این نوع کلیدها نیز می توان در بازه رنج مشخص تنظیمات حفاظتی را انجام داد.
شستی دوبل
برای راه اندازی و قطع موتور به کار برده می شود. این قطعه مهم به راحتی در نوع دوبل می تواند عمل قطعی و اتصال موتور را انجام دهد. پس می توان گفت از اهمیت بیشتری نسبت به شستی تکی در تابلو برق بهره مند می باشد.
انواع تابلو برق فشار ضعیف کدام است؟
به صورت کلی، با توجه به نحوه عملکرد و تجهیزات به کار رفته در تابلو، ساخته آن در اشکال مختلفی می باشد. بهتراست قبل از خرید، با این تابلوها آشنا شوید. البته که استفاده از آن ها به نوع پروژه شما وابسته می باشد.
تابلو برق اصلی (Main Panel)
این نوع تابلو بعد از ترانس قرار می گیرد و تغذیه کل سیستم به عهده آن می باشد. همچنین در آن به کمک مدارات کنترلی و حفاظتی امکان بروز خطا به کمترین میزان خود می رسد.
تابلو برق توزیع (Distribution Board)
این نمونه به شکل دیواری برای تغذیه و کنترل سیستم های روشنائی ، سوکت ها، تاسیسات و غیره …. طراحی شده است. پس حداقل فضا را اشغال می کند وحائز اهمیت می باشد.
تابلو برق مرکز کنترل موتور (MCC Panel)
تابلو مرکز کنترل موتور که به اختصار MCC نامیده میشود، تجهیزات اصلی کنترل موتور را در جای خود نگه میدارد. قطعات کنترلی قابلیت اتصال به MCC را دارند. این قطعات به برق وصل یا از آن جدا میشوند. مرکز کنترل موتور از یک شینه و تجهیزات کنترلی دیگر تشکیل شده است. این تجهیزات عملکرد موتور را کنترل میکنند. تابلو مرکز کنترل موتور، برای راهاندازی موتور از روشهای مختلفی بهره میگیرد.
تابلو برق کنترلی (Control Panel)
تابلو کنترل وظیفه جمع آوری و پردازش داده را به عهده دارد. نتیجه فرایند پردازش این داده ها می تواند به صورت آنالوگ یا دیجیتال باشد و برای کنترل خطوط تولید و یا مونتاژ واحد های صنعتی استفاده شود. امروزه تابلو های کنترل با استفاده از اتوماسیون (PLC,HMI,BMS,…)جایگزین تابلو های رله ای شده اند که به دلیل محدودیت کارکرد و سیم کشی زیاد استفاده ای ندارند.
تابلو برق خازنی (Capacitor Bank)
بانک خازنی به مجموعهای از خازنهای کنار یکدیگر گفته میشود که جهت اصلاح ضریب توان شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین تابلو بانک خازنی مجموعهای است که توسط آن میتوان توان راکتیو را کنترل نمود. این نوع بانکهای خازنی در شبکه توزیع، مراکز صنعتی، شبکههای انتقال انرژی و… کاربرد بسیاری دارند و مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع تابلوهای بانک خازنی برای جبران توان راکتیو و افزایش ضریب قدرت مورد استفاده کاربران و متقاضیان قرار میگیرند و با تصحیح ضریب قدرت باعث صرفهجویی در مصرف و کاهش تلفات میشوند.
تابلو برق کشویی (Withdrawable)
این تابلو به شما امکان می دهد تا بتوانید تعداد زیادی فیدر و مدارات کنترلی را در یک سلول قرار داده و از فضای خود در بهترین شکل استفاده کنید.وهمچنین این نوع تابلو برق به دلیل کشوئی بودن امکان تعمییرات بدون قطعی کل تابلو برق را امکان پذیر می نماید.
کلام آخر
برای آنکه بتوانید خرید این نوع تابلو را تهیه کنید، باید ابتدا به نوع فضایی که قصد نصب تابلو برق را دارید توجه کنید. به این صورت بعد از آشنایی کامل با تابلو برق فشار ضعیف می توانید یک خرید به صرفه و رضایت بخش داشته باشید.
مقالات مرتبط: