از انواع تابلو برق ها می توان به نوع خازنی اشاره کرد. این نوع محصول از پرفروش ترین ها میهن تابلو فجر می باشد که به تازگی وارد دنیای الکترونیک شده است. این تابلو یکی از تجهیزات امنیتی مهمیست که به آن بانک خازنی نیز گفته می شود. برای آشنایی با تابلو برق خازنی در ادامه با ما همراه شوید.
بانک خازنی به چه صورت عمل می کند؟
این نوع تابلو از تعداد متعددی خازن تشکیل شده است. خازن ها در بانک خازنی به صورت سری به یکدیگر متصل شده اند. چرا که هدف آن ها جمع آوری انرژی الکتریکی می باشد. سپس از آن برای خنثی کردن یا ایجاد تاخیر در ضریب توان یا تغییر فاز در یک منبع تغذیه AC استفاده می کنند.
تنها کاربرد این تابلو به مورد ذکر شده محدود نمی شود. به این ترتیب از آن در منابع تغذیه DC نیز به منظور افزایش کل انرژی ذخیره شده استفاده می کنند. همچنین در افزایش دادن ظرفیت جریان موج دار در منبع تغذیه به کار برده می شود.
به صورت کلی می توان گفت که تابلو برق خازنی (بانک خازنی) برای تصحیح ضریب توان و جبران توان راکتیو استفاده می شود. خازن ها از یک اثر معکوس در موتورهای القایی بهره مند هستند که در آن باعث خنثی کردن جریان می شوند. همچنین نقش مهمی را در کاهش هزینه قبض برق به عهده دارند.
بانک خازنی به چه صورت عمل می کند؟
شاید برای کسانی که به دنبال آشنایی با تابلو برق خازنی هستند، نحوه عملکرد آن جای سوال باشد. بهتر است بدانید که این بانک از فرآیندهای عملیاتی متنوعی بهره مند می باشد. در عین حال این فرآیندها ساده و اصولی هستند.
نحوه عملکرد بانک خازنی به این شکل است که در صورتی که خطای الکتریکی بروز پیدا می کند، رله در آن باعث بسته شدن مدار تریپ می شود. در نتیجه باعث قطع کردن بارهای پایین دست شده و باعث می شود تا باقی مدار بدون اختلال به کار خود ادامه دهند.
از مهمترین ویژگی های آن می توان به این اشاره کرد که از تجهیزات مهم و حیاتی در برابر هر گونه اسیب به صورت جدی محافظت می کند. پس نمی توان اهمیت کارکرد آن را نادیده گرفت.
وظایف تابلو برق خازنی به چه صورت است؟
به صورت کلی بهتر است بدانید که این تابلو برق از وظایف مهمی برخوردار می باشد. پس می توانید با آن ها آشنا شوید. این وظایف به شرح موارد ذکر شده در زیر هستند که هر یک به نوبه خود حائز اهمیت می باشند:
- باعث محافظت از تجهیزات مهم در برابر جریان خطا و اتصال کوتاه می شود.
- در ایزوله کردن مدارها از منابع تغذیه ایفای نقش می کنند.
- در دسترس بودن سیستم را با اجازه دادن به بیش از یک منبع در تغذیه بار بیشتر می کند.
- به راحتی مدارهای الکتریکی را در هر شرایطی باز و بسته می کند.
- به صورت دستی نیز در شرایط عادی کار می کند. در عین حال می تواند امنیت اپراتور و استفاده صحیح از انرژی الکتریکی را تضمین کند.
- به صورت مکانیکی در شرایط غیر عادی عمل می کند و در صورت بروز خطا سریعا عیب یابی کرده و بخش اسیب دیده در دستگاه را جدا می کند. همچنین از سیستم قدرت در برابر هر گونه آسیب به خوبی محافظت می کند.
انواع تابلو برق خازنی کدام اند؟
این تابلو برق به عنوان یک واحد خازن شناخته شده است. آن ها به صورت سه فاز به شکل اتصال ستاره یا مثلث به یکدیگر متصل خواهند شد. بیشتر آن ها در حال حاضراز نوع تک فاز بوده و بیشتر به فروش می رسند. نوع سه فاز آن ها نیز موجود می باشد. اما کمتر استفاده می شود. از جمله انواع تابلو برق خازنی می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:
فیوز داخلی
طراحی این تابلو به صورت یک آرایش خاص صورت گرفته است. عناصر آن به صورت سری و موازی طراحی شده اند. حفاظت از هر خازن در این تابلو به صورت جداگانه از یک واحد فیوز جدا صورت می گیرد. واحدهای فیوز در آن در یک پوشش قرار داده شده و اندازه هر خازن در رتبه بندی های کوچک می باشد. نصب این تابلو بسیار ساده و راحت می باشد.
فیوز خارجی
واحد فیوز در این نوع برای هر خازن به صورت جداگانه می باشد. پس در صورت بروز آسیب در هر واحد خازن، واحد فیوز نیز از کار می افتد. واحدهای خازن در این نوع به صورت موازی قابل انجام هستند. پس زمانی که یک واحد با آسیب روبرو شود، تاثیری در کل بانک ایجاد نمی کند.
بدون فیوز
این نوع از بانک خازن اتصال چند واحد فیوز به صورت سری انجام می گیرد. این رشته ها به صورت موازی به هم متصل شده اند تا برای هر فاز یک بانک خازن ساخته شود.