از جمله مسائل چالش برانگیز در دنیای پر از فناوری و اتصالات برقی، حفاظت در برابر اضافه ولتاژها می باشد. از آنجایی که اضافه ولتاژ یک امر بسیار خطرناک محسوب می شود، باید بتوانید به آشنایی با روش های حفاظت در برابر اضافه ولتاژ بپردازید. چرا که ممکن است به صورت ناخواسته ایجاد شده و خسارت های جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
3 مورد از رایج ترین انواع اضافه ولتاژها
قبل از آنکه به بحث آشنایی با روش های حفاظت در برابر اضافه ولتاژ بپردازیم، بهتر است ابتدا با انواع اضافه ولتاژ آشنا شوید. به این صورت می توانید روش های حفاظت از آن را راحت تر درک کنید.
1. اضافه ولتاژ هارمونیک
این اتفاق در اثر هارمونیک یا همان نوسانات فرکانس قدرت رخ می دهد. به این صورت که دلیل اصلی بروز آن، بارهای غیر خطی الکترونیک و ماشین آلات الکتریکی هستند. این اضافه ولتاژ به راحتی به تجهیزات حساس آسیب وارد می کند.
2. اضافه ولتاژ کلید زنی
این نوع اضافه ولتاژ در اثر قطع و وصل شدن خطوط رخ می دهد که به آن کلید زنی می گویند. در این صورت باعث ایجاد افت ولتاژ یا افزایش آن در سیستم می شوند.
3. اضافه ولتاژ خارجی
این نوع اتفاق به عوامل بیرونی اعم از رعد و برق و صاعقه وابسته هستند. زمانی که رعد و برق با سیم های هوایی یا سایر تجهیزات الکتریکی برخورد می کند، می تواند باعث افزایش شدت ولتاژ و خراب شدن سیستم و تجهیزات درون آن شود.
روش های حفاظت در برابر اضافه ولتاژ
حفاطت در برابر اضافه ولتاژ به معنای ایجاد اقدامات مهم در تجهیزات الکتریکی در جلوگیری از آسیب رسیدن به افراد، تجهیزات، حیوانات، مولدها، مصرف کننده ها، سیم های حمل کننده و … در برابر خطرات هستند. به این منظور بهتر است با این روش ها آشنا شوید که به صورت خلاقانه ارائه داده شده اند.
حفاظت از انسان
از جمله حیاتی ترین روش های محافظتی به انسان ها اختصاص پیدا می کنند. از مهمترین روش های آن، استفاده از ولتاژ کم می باشد. بهترین نوع این ولتاژ در حد 50 ولت خواهد بود که به کمک ترانسفورماتور و دو سیم پیچ جدا کننده طراحی و ساخته می شود.
این تجهیزات در انواع دستگاه هایی که در اطراف انسان ها وجود دارند به کار برده می شوند تا از بروز خطرات شوک برقی جلوگیری کنند. البته نیاز است که در زمان استفاده از تجهیزات برقی، انسان ها پوشیدن لباس های ایمنی و عایق را فراموش نکنند.
حفاظت از دستگاه ها
از روش های حفاظت از دستگاه ها در برابر افزایش ولتاژ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از فیوزها: از مهمترین ابزارها فیوز محسوب می شود که نقش محافظتی را به عهده دارند. فیوز از گرم شدن بیش از حد سیم های حامل در دستگاه های الکتریکی جلوگیری می کنند. همچینن در صورت بروز دمای زیاد، باعث قطع کردن جریان می شوند.
- سیم زمین یا ارت: از روش های حفاظتی سیم زمین یا ارت می باشد. این تجهیزات از بروز شوک الکتریکی جلوگیری کرده و در صورت افزایش ولتاژ دستگاه را از کار می اندازند. در محیط های مرطوب که دائما با آب سر و کار دارند، استفاده از این سیم ضروری می باشد.
- دستگاه های محافظ: انواع دستگاه های محافظ اعم از MPCB یا سایر قطع کننده های مدار حفاظت از موتور، در انواع بخش های صنعتی، اعم از پمپ، چیلر یا آسانسور به کار برده می شوند. به این ترتیب در صورت بروز اضافه ولتاژ باعث قطع کردن دستگاه می شوند.
محافظت از سیم و کابل
از دیگر روش های حفاظت در برابر ولتاژ بالا، می توان به موارد محافظت از سیم و کابل اشاره کرد. این روش ها به شرح زیر هستند:
- عایق بندی: از مهمترین این روش ها استفاده از عایق بندی های با کیفیت و درجه یک است. این عایق ها باید در برابر شرایط سخت آب و هوایی و موارد شیمیایی مقاومت بالایی داشته باشند.
- بررسی دوره ای و تعویض آن ها: زمانی که کابل و سیم ها دچار خرابی می شوند، باعث بروز مشکل در افزایش ولتاژ خواهند شد. پس بهتر است که به صورت دوره ای آن ها را بررسی و در صورت خرابی سریعا تعویض کنید.
- استفاده از کابل با کیفیت: تهیه کردن کابل با کیفیت و مناسب هر محیط، باعث می شود تا از اضافه ولتاژ جلوگیری شود.
- مرتب سازی کابل: نگهداری صحیح از کابل ها برای جلوگیری از پیچ خوردن آن ها، خطرات مرتبط با اضافه ولتاژ را کاهش می دهد.
کلام آخر
در این بخش سعی کردیم به صورت کلی شما را با روش های حفاظت انسان، کابل و سیم و دستگاه ها در برابر اضافه ولتاژ آشنا کنیم. این روش ها با همکاری و یک ترکیب مناسب می توانند بهترین نتیجه را برای شما به همراه داشته باشند. پس بهتر است از آن ها کمک گرفته و هر یک را به خوبی اجرا کنید.
بیشتر بخوانید: