از انواع محفظه های فلزی که در خود تجهیزات مرتبط با کنترل نیروی برق را جای داده است، می توان به تابلو برق اشاره کرد. این تابلو در انواع صنعتی طراحی و تولید شده است. همچنین درون این محفظه ها تجهیزات متنوعی با توجه به کاربردشان استفاده می شوند. پس بهترین کار قبل از خرید، معرفی و آشنایی با انواع تابلو برق می باشد.
انواع تابلو برق صنعتی کدام است؟
با توجه به اهمیت تابلو برق، آن ها در انواع متنوعی با توجه به معیارهای مهم تقسیم بندی می شوند. همین ویژگی باعث می شود تا بتوانید با توجه به محیط و فضای مورد نظر بهترین نوع تابلو را تهیه و خریداری کنید. بر این اساس، بهتر است در این بخش با معرفی و آشنایی با انواع تابلو برق آشنا شوید. هر یک از آن ها از طراحی ویژه ای بهره مند شده اند و پرکاربرد هستند.
طراحی و ساختار
به صورت کلی این دسته از تابلوها با توجه به طراحی و ساختاری که دارند، در انواع مختلفی دسته بندی می شوند. که می توان به معرفی موارد ذکر شده در زیر پرداخت:
- تابلو فلزی محفوظ: این نوع تابلو از تجهیزات ترانس جریان و ولتاژ، کلیدها، تجهیزات اندازه گیری، شینه ها و … بهره مند شده است. دارای پوسته بیرونی می باشد که برای بهبود ایمنی بیشتر، به زمین متصل می شود.
- تابلو با روکش فلزی: محفظه داخلی این تابلو به صورت تفکیک شده می باشد. به این صورت زمانی که یک بخش دچار آسیب می شود، سایر بخش ها خراب نمی شوند.
- تابلو برق کشویی: این نوع تابلو از نظر ایمنی تضمین شده و در سطح بالایی قرار دارد. در عین حال سرویس دهی آن راحت تر بوده و برای کنترل موتورها به کار برده می شود.
- تابلو برق رک: این تابلو به صورت قفسه ساخته شده است و قابلیت نصب انواع محفظه کنترل، مخابراتی، اندازه گیری و الکترونیکی به روی آن امکان پذیر می باشد.
- تابلو برق سوئینگ: این مدل با رک شباهت زیادی دارد. با این تفاوت که از یک درب شیشه ای متحرک بهره مند می باشد که باعث قیمت بالاتر آن شده است.
عملکرد
از نظر عملکرد می توان این تابلو را در انواع زیر تقسیم بندی کرد:
- تابلو کنترل روشنایی: به این دسته کنترل موتور نیز گفته می شود. که مدارات کنتاکتوری در آن به صورت متداول استفاده می شوند.
- تابلو قابل برنامه ریزی: این نوع تابلو برق به صورت متداول از لوگو یا PLC بهره مند است که از آن برای اهداف بزرگ صنعتی استفاده می کنند.
- تابلو خازنی: برای اصلاح ضریب قدرت از خازن در داخل آن ها استفاده می کنند.
ولتاژ
در نظر گرفتن سطح ولتاژ یک عامل مهم در تقسیم بندی این تابلو محسوب می شود. در خصوص انواع این تابلوها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- تابلو فشار ضعیف (LV): این نوع تابلو بیشتر در ساختمان های مسکونی و یا خانه های کوچک استفاده می شود.
- تابلو فشار متوسط (MV): این تابلو از ولتاژ نسبتا بالاتری بهره مند است و از جریان 1 تا 36 کیلو بایت بهره مند می باشد.
- تابلو فشار قوی (HV): این تابلو در محدوده های 36000 تا 40000 ولت موجود بوده و از آن برای صنایع بزرگ استفاده می کنند.
جنس تابلو
در ساخت این تابلو از متریال متنوعی ساخته می شود که می توان به موارد ذکر شده در زیر اشاره کرد.
- تابلو فلزی: این تابلو از ورق گالوانیزه ساخته شده است که در فضاهای باز نصب می شوند. از آن ها برای محیط های اسیدی و مرطوب استفاده می کنند.
- تابلو پلاستیکی: این نوع تابلو از رزین های ترموپلاستیک و الیاف کربن ساخته شده اند. سبک وزن بوده و برای فضاهای شرجی و با رطوبت بالا مناسب هستند.
- تابلو کامپوزیت: از ترکیب الیاف و رزین پلاستیکی ساخته شده است. در برابر اشعه UV مقاومت بالایی داشته و طول عر زیادی دارند.
- تابلو استیل: از نوع ضد زنگ بوده و در برابر خوردگی و هر گونه آسیب مقاوم هستند. در صنایع غذایی و کارخانه ها به کار برده می شوند.
- تابلو آلومینیومی: یک فلز محبوب در ساخت تابلو برق محسوب می شود. چرا که سبک و مقاوم می باشد و تحمل بالایی دارد.
- تابلو فایبر گلاس: این تابلو در برابر رطوبت و مواد شیمیایی مقاومت بالایی داشته و برای فضاهای مرطوب و شرجی مناسب است.
- تابلو فولاد کربن: این تابلو برق مقاوم و ضد زنگ می باشد. برای محیط های شرجی و مرطوب نیز مناسب است.
نحوه نصب
با توجه به نحوه نصب نیز انواع متنوعی از این تابلو نیز ساخته شده است. که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تابلو برق بیرونی: این تابلو در فضاهای باز و بیرون نصب می شود.
- تابلو برق درونی: این تابلو برای محیط های سر پوشیده بهترین انتخاب است.
کاربرد
انواع این تابلوها بر اساس کارایی که دارند، در انواع زیر تقسیم بندی می شوند:
- تابلو توزیع: این نوع تابلو انرژی الکتریکی را جمع آوری و سپس توزیع می کند.
- تابلو کنترل: این نوع از تجهیزات لازم برای کنترل و سنجش وضعیت سیستم بهره مند شده است.
- تابلو اصلاح ضریب قدرت: این تابلو برق از نوع خازنی بوده و توان راکتیو را در سیستم کاهش می دهد. همچنین به صورت قابل توجهی به کاهش مصرف برق می پردازد.
ایستایی
از نظر ایستایی این تابلو برق را می توان به شکل زیر تقسیم بندی کرد:
- ایستاده ثابت: این نوع در موتورخانه قرار می گیرد و نصب آن ها به سازه مهارکننده ای نیاز ندارد.
- دیواری: آن ها به روی دیوار نصب شده و ثابت هستند. در انواع روکار و توکار قابل تهیه می باشند.
- فشار ضعیف کشویی: از آن برای توزیع و مدارهای راه انداز موتور استفاده می شود.
کلام آخر
با توجه به انواع این تابلوها، باید خرید آن ها را با دقت زیادی انجام دهید. بهتر است در زمان خرید، هدف خود را مشخص کرده و با کارشناسان میهن تابلو فجر مشورت کنید. این تابلوها از دسته مهمترین تجهیزات برای فضاهای صنعتی و حتی مسکونی به حساب می آیند. پس باید خرید آن ها را در نوع با کیفیت و تضمین شده تجربه کنید. انواع تابلوهای برق از جنبه های مهمی تقسیم بندی شده و قابل تهیه می باشند.
امیدواریم از خواندن مقاله معرفی و آشنایی با انواع تابلو برق رضایت داشته باشید.